Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу

Дата: 20.05.2022 10:06
Кількість переглядів: 335

Розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Про це інформує Урядовий портал. Зокрема, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

 

«Відтепер потерпілі від сексуального насильства та катувань можуть звернутися до системи надання безоплатної правової допомоги та отримати послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Юристи системи надання безоплатної правової допомоги допоможуть їм скласти позовні заяви та інші документи процесуального характеру у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень», – зазначила начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

 

Крім того, люди, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, мають право отримати правові послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів.

 

Як зазначено у пояснювальній записці, з моменту повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України сексуальне насильство, катування, жорстоке поводження з цивільним населенням на окупованих територіях має масовий характер. Сексуальне насильство стало ще однією зброєю проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях.

 

Нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема, Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, передбачено, що жінки потребують особливого захисту від будь-якого зазіхання на їхню честь, і, зокрема, захисту від зґвалтування, примушування до проституції чи будь-якої іншої форми посягання на їхню моральність. Зґвалтування та інші форми сексуального насильства, пов’язаного з воєнними діями та збройними конфліктами відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду є злочинами проти людяності. У зв’язку з цим виникла необхідність у забезпеченні таких потерпілих осіб правом на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

«З 2014 року, з початком окупації Криму та частини територій Донецької та Луганської областей, правоохоронці та правозахисники фіксували непоодинокі випадки катувань, жорстокого поводження та сексуального насильства. Після повномаштабного вторгнення росії на територію України кількість таких випадків значно зросла. Те, що ці люди сьогодні отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу свідчить, що Україна оперативно реагує на виклики сьогодення. Постраждалі від катувань, жорстокого поводження та сексуального насильства отримали правовий захист від держави», – наголошує заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

 

Крім того, у зв’язку з широкомасштабним вторгненням російської федерації в Україну однією з ключових проблем внутрішньо переміщених осіб, які змушені покинути місця постійного проживання, є знищення або втрата документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

 

До того ж сьогодні є випадки відсутності документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України у деяких представників ромської національної меншини та бездомних осіб.

 

Ще однією з проблем, як свідчить практика, є надання допомоги в отриманні паспорта колишнім засудженим, якщо на момент звільнення засудженого в його особовій справі відсутній паспорт.

 

«Важливо, що правову підтримку отримали і ті, хто втратив документи. Сьогодні ми бачимо, що чимало внутрішньо переміщених осіб, втікаючи від бомбардувань та обстрілів, лишаються без паспорта. Адвокати та працівники системи надання безоплатної правової допомоги можуть допомогти цим людям відновити знищенні чи втрачені документи», – говорить Наталія Радушинська.

 

Отже, з метою захисту, насамперед, осіб, які постраждали від сексуального насильства, катувань, жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, а також осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, виникла необхідність в забезпеченні їх права на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

«Безоплатну первинну правову допомогу – консультації та роз’яснення – можуть отримати всі громадяни України. Безоплатна вторинна правова допомога надається уразливим категоріям населення. Через війну, що розв'язала росія в Україні, з’явилася велика кількість людей, які постраждали від наслідків повномасштабних воєнних дій, що наразі відбуваються на всій території України. Система надання безоплатної правової допомоги готова надати правову допомогу всім, хто її потребує», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь