Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Визначення місця проживання дитини після розірвання шлюбу

Дата: 27.03.2023 11:10
Кількість переглядів: 597

У зв’язку із численними зверненнями громадян до сектору «Глибоцьке бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, надаємо роз’яснення щодо основних положень законодавства із питання визначення місця проживання дитини з одним із батьків.


Розірвання шлюбу в наш час стало доволі поширеним явищем, лише не велика кількість подружніх пар розривають шлюб безболісно, не втрачаючи зв’язків як між подружжям, забезпечуючи належний рівень батьківської уваги своїм дітям. Проте переважна більшість не можуть мирно визначити з ким із них буде проживати дитина, участь у її вихованні, спілкуванні тощо. Тому, якщо подружжя має дітей, після розірвання шлюбу постає питання з ким вони залишаться та як визначити їхнє місце проживання. Такий момент у сімейних правовідносинах є дуже важливим, адже відповідно до Сімейного кодексу України, обоє батьків мають однакові права на проживання з дитиною та на її виховання як під час шлюбу, так і після його розірвання.

Проте зовсім не всі розуміють, що місце проживання дитини потрібно визначати не на підставі усних домовленостей і не в мотивувальній частині рішення суду про розірвання шлюбу, а в передбачений законом спосіб. Для вирішення цього питання є два основні способи:

  • договірний порядок, який передбачає укладення між батьками нотаріально посвідченого договору;
  •  позадоговірний порядок, який полягає в залученні уповноваженого органу для вирішення спору: органу опіки та піклування або суду.

Згідно зі статтею 160  Сімейного кодексу України (далі - СК України), місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу, дитина, якій виповнилося 14 років та батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

Відповідно до ч. 4 ст. 157  СК України  батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини.


Предметом даного договору є визначення місця проживання та дії з виховання, навчання, догляду за дитиною або поєднаних цих елементів, спрямованих на забезпечення нормального фізичного, духовного та морального розвитку дитини. Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування.

Для вирішення спору органом опіки та піклування необхідно звернутись до виконавчого органу міської, районної у містах, сільської, селищної ради. Місцевий орган опіки та піклування, який призначить засідання комісії, викличе обох батьків, проведе з ними бесіди, оцінить інші обставини та винесе відповідне рішення. Таким чином для визначення місця проживання дитини один із батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності), копію свідоцтва про народження дитини, довідку з місця навчання, виховання дитини, довідку про сплату аліментів (у разі наявності) згідно п. 72 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету міністрів України №866 від 24.09.2008 року.

Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами Позивачем (особа, яка звертається до суду з позовною заявою, тобто той з батьків, хто бажає, щоб з ним залишилася проживати дитина) до Відповідача (той з батьків, хто проживатиме окремо від дитини).

З метою позитивного для Позивача вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини:

  •  відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків
  •  стан здоров’я як батьків, так і дитини
  •  матеріальне становище батьків
  •  можливість забезпечення належних житлових умов
  •  сімейний стан батьків
  • сталість соціальних зав’язків дитини, її психологічний стан, місце навчання
  • інші обставини (шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.)

Куди звернутися
Позовна заява про визначення місця проживання дитини подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування Відповідача.

Судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 2 пункту 1 частини другої статті 4  Закону України «Про судовий збір» ). Станом на 01.01.2023 розмір судового збору складає 1073,60 грн.

При розгляді справ щодо місця проживання дитини суди насамперед мають виходити з інтересів самої дитини, враховуючи при цьому сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо, а також дотримуватися балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини і обов`язком батьків діяти в її інтересах.

Рівність прав батьків є похідною від прав та інтересів дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, й, у
першу чергу, повинні бути визначені та враховані інтереси дитини у ситуації спору, а вже тільки потім - і якщо це не порушуватиме права та інтереси дитини - підлягають врахуванню інтереси батьків.

Додаткову інформацію з цього питання можна отримати звернувшись до Глибоцького бюро правової допомоги Чернівецького МЦ БВПД за адресою смт. Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а або телефонуйте за номером 2-41-40. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «hlybotske@legalaid.cv.ua»

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).
Як отримати правову допомогу дистанційно:

  •  зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  •  поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро  hlybotske@legalaid.cv.ua ;
  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД  https://www.legalaid.gov.ua/ .
  •  скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua .

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь