Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

“Повернись на 100%”: протидія пропаганді російської федерації на тимчасово окупованих територіях України

Дата: 10.08.2023 15:18
Кількість переглядів: 216

Офіс Генерального прокурора у відповідь на лист головному редактору газети «Повернись на 100%» Андрію Володкевичу щодо можливих дій мобілізованих до лав збройних сил країни-агресора громадян України з метою доведення обставин їх примусової мобілізації повідомляє наступне.

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України вважаються такими, навіть якщо вони отримали паспорт РФ або «Л/ДНР».

Примушення окупаційною державою осіб, що перебувають під захистом, служити у своїх збройних чи допоміжних силах прямо заборонено ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949. Таким чином, громадяни України, примусово призвані на військову службу у рядах військ РФ, за наявності підстав, можуть бути визнані потерпілими у відповідних кримінальних провадженнях.

Під час розслідування злочинів даної категорії, правоохоронним органам перш за все необхідно встановити факт та обставини примусу до служби у рядах супротивника (це може бути психологічний вплив або застосування сили та/або погроз її застосування відносно потерпілого чи його близьких тощо), осіб, які організували чи безпосередньо здійснювали призов, а також усвідомлення ними статусу захищеної особи тощо. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, негласних (розшукових) чи інших процесуальних дій, передбачених КПК України. Відповідні обставини можуть бути підтверджені показаннями свідків та потерпілих, оригіналами або копіями виданих країною-агресором або окупаційною адміністрацією документів, матеріалами фото-, відеофіксації тощо.

З огляду на вищезазначене редакція газети «Повернись на 100 %» наголошує на доречності донесення цієї інформації до осіб, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, щоб примусово мобілізовані не чинили збройного опору, а при першій же можливості здавались в полон Збройним Силам України.

Дана інформація може бути донесена через рідних і близьких, які живуть на території України і через засоби зв’язку спілкуються з людьми, які залишаються на тимчасово окупованій території.

Довідково:
Благодійна організація «БФ «ПОВЕРНИСЬ НА 100%» реалізує програму «ПОВЕРНИСЬ НА 100%», яка ставить собі за мету протидію російській федерації у залученні до лав своїх збройних сил громадян, що мешкають на тимчасово окупованих територіях України.

Під час збройної агресії проти України російська федерація та підконтрольні їй збройні угрупування «самопроголошених республік», так званих Л/ДНР, на окупованих територіях проводять примусовий призов до лав збройних сил, для чого використовують широкий спектр інструментів – від роздачі російських паспортів та пропаганди до погроз та прямого примусу, що є прямим порушенням міжнародного гуманітарного права, зафіксованим Управлінням Верховного комісара з прав людини ООН.

Тому, як вже зазначалося вище, громадяни України примусово призвані на військову службу у рядах військ рф, за наявності підстав, можуть бути визнані потерпілими у відповідних кримінальних провадженнях.


Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь