Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Яка різниця між статусом «біженця» та «тимчасовим захистом» українців за кордоном

Дата: 09.10.2023 15:22
Кількість переглядів: 77

Голова ДМС пояснила різницю між статусом «біженця» та «тимчасовим захистом» українців за кордоном. Окремі частини, «вирвані» із цілісного контексту недавнього інтерв’ю голови ДМС України Наталії Науменко дляЗМІ, с тали об’єктом для численних коментарів та подальших маніпуляцій.

Йдеться про розуміння і сприйняття поняття «біженець».В інтерв’ю бесіда навколо поняття «біженець»  побудована на його міжнародно- правовому значенні як категорії міжнародного захисту. Статус «біженця» – це захист від держави, з якої біженець втік. Не тому що розпочалася війна і ти шукаєш безпечного місця для себе, щоб просто жити, а тому, що ти шукаєш прихистку в іншій країні, бо твоя держава тебе переслідує.

Суспільство сприймає біженство як явище, що описує людей, змушених покинути домівку та шукати захисту в більш безпечному місці. Не можна прирівнювати міжнародно-правове значення статусу «біженець» і відчуття, які викликає слово «біженець».

Міжнародний захист у вигляді статусу біженця може отримати людина, яка через побоювання стати жертвою переслідувань за ознакою:
- раси
- релігії
- громадянства
- належності до певної соціальної групи
- політичних поглядів
- перебуває за межами своєї країни і не в змозі користуватися її захистом внаслідок таких побоювань.
​Для того, щоб отримати міжнародний захист – статус біженця, проводяться тривалі перевірки обставин, які змусили людину втекти зі своєї держави.

Людина має надати докази того, що вона є жертвою переслідувань.

Обставини, які змушують людину отримувати статус біженця в іншій країні, суто індивідуальні. Той, хто отримує статус біженця, «боїться своєї держави», «боїться переслідувань своєю державою» і не може повертатися до своєї країни жодним чином, навіть на короткий строк.

І ось коли людина отримає міжнародний захист у вигляді статусу біженця, держава розпочинає її інтеграцію у своє суспільство. Отриманий статус біженця – безстроковий.
Для чого робиться довгострокова інтеграція біженців? Для їх натуралізації з можливістю подальшого отримання громадянства. Створюються умови, за яких біженець ототожнює себе з громадянами країни, в якій він зараз живе, і
перестає відчувати себе громадянином держави, з якої втік. Ось для чого створюються програми інтеграції людей зі статусом біженець. Українці, які опинилися за межами України у зв’язку з війною, отримали статус тимчасового захисту – не статус біженця. Наголошуємо: тимчасовий захист!

Надання тимчасового захисту не означає автоматичного отримання статусу біженця! Українці – не біженці у розумінні міжнародного права. Тимчасовий захист за всіма нормами міжнародного права є обмеженим у часі. Це винятковий захист, який надає держава у зв’язку із масовим прибуттям іноземців – у випадку з Україною причиною є збройна агресія рф.

Для отримання тимчасового захисту не потрібно проходити всіх процедур, які проходять люди для отримання статусу біженця! Достатньо того, що ти – громадянин України або член сім’ї громадянина України і прибув в іноземну країну після початку війни. Тимчасовий захист – це строкова допомога. Звісно, допомога будь-яка: і грошова, і соціальна, і освітня, і медична. Але в жодному разі не довготривала інтеграція в суспільство іноземної країни для отримання громадянства.

Ось чому не може бути програм довготривалої інтеграції для тих, хто отримав тимчасовий захист.

Управління ДМС у Чернівецькій області


Яка різниця між статусом «біженця» та «тимчасовим захистом» українців за  кордоном – Сторожинецька міська рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь