Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів закладах медико-соціального захисту.

Дата: 12.05.2020 10:43
Кількість переглядів: 521

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в закладах стаціонарної психіатричної допомоги, медико-соціального та соціального захисту населення на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

  1. Ці тимчасові рекомендації розроблені на підставі Тимчасового керівництва Всесвітньої організації охорони здоров'я «Профілактика інфекцій та інфекційного контролю для закладів надання довготермінової допомоги в умовах COVID-19» у зв'язку з необхідністю забезпечення захисту здоров'я осіб, які перебувають у закладах, та персоналу на період пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19).
  2. Люди, які страждають на психічний розлад, особи з інвалідністю, особи похилого віку та невиліковні хворі, які довготривало перебувають в закладах з надання стаціонарної психіатричної допомоги, закладах медико-соціального та соціального захисту (далі - заклади), можуть піддаватись підвищеному ризику ускладнень та гіршому прогнозу перебігу коронавірусної хвороби COVID-19 через високий рівень обмеження життєдіяльності, соціальну дезадаптацію, безпосередню близькість один до одного та наявність супутніх соматичних патологій.

Люди похилого віку, що знаходяться в ізоляції, особи зі зниженням когнітивних функцій, деменцією та ті, хто залежать від сторонньої допомоги та потребують підтримки, можуть відчувати вищий рівень тривоги, злості, фрустрації, занепокоєння та відстороненості під час карантину.

У зв'язку з цим. для забезпечення захисту здоров'я осіб, які перебувають у закладах, а також працівників та відвідувачів, повинні вживатись особливі запобіжні заходи. Слід враховувати, що заходи з профілактики інфекцій та інфекційного контролю можуть негативно позначитися на психічному здоров'ї осіб, які перебувають у закладах, та персоналу, особливо в разі використання засобів індивідуального захисту (313) і введення обмежень на відвідування та колективні заходи.

  1. У закладах забезпечується:

навчання працівників щодо профілактики СОУЮ-19, зокрема гігієни рук та респіраторної гігієни, гігієни кашлю та чхання, стандартних запобіжних заходів;

регулярне інформування осіб, які перебувають у закладі, в доступній формі щодо СОУЮ-19, шляхів передачі вірусу 8АЯ5-СоУ-2, профілактики інфікування тощо;

наявність достатньої кількості рідкого мила, паперових рушників та спиртовмісних антисептичних засобів для рук (з вмістом спирту не менше 70% для етилового та 60% для ізопропілового);

наявність достатньої кількості одноразових серветок та/або серветок зі спиртовмісним антисептиком в місцях спільного користування та належну утилізацію відходів у смітники з кришкою;

наявність достатньої кількості засобів індивідуального захисту для медичних працівників закладу ;

проведення, за можливості, щорічної вакцинації персоналу та осіб, які довготривало перебувають в закладі, від грипу та пневмококу згідно встановленого порядку;

розміщення на території закладу інформаційних пам'яток, плакатів та листівок про заходи з профілактики;

здійснення контролю за дотриманням заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

  1. Персонал закладу, за потреби, надає додаткові роз'яснення та допомагає особам, що перебувають у закладі, дотримуватися заходів з профілактики, в тому числі обробку рук, дотримання гігієни кашлю та чхання тощо.
  2. На період впровадження карантину в закладах;

не рекомендується проведення групових заходів в приміщеннях, крім таких, що суттєво впливають на перебіг лікування/реабілітації;

забезпечується фізичне дистанціювання учасників для групових занять та заходів, відміна яких неможлива;

за можливості, вводиться почергове відвідування їдальні або харчування безпосередньо в кімнатах/палатах.

Відвідування окремих закладів забороняється відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211.

  1.  У закладах, на які не поширюється заборона відвідування, забезпечується:

обмеження кількості одночасного відвідування - не більше однієї особи до пацієнта/особи. яка перебуває в закладі (за винятком відвідування тяжкохворих осіб родичами та близькими);

температурний скринінг відвідувачів. Не допускаються до відвідування особи, температура тіла яких становить понад 37,2°С;

за можливості впроваджують альтернативні способи комунікації, зокрема шляхом використання телефонного або відео-зв'язку, або забезпечують додаткові протиепідемічні заходи під час відвідувань у вигляді встановлення пластикових або скляних перегородок між особами, що перебувають у закладі, та відвідувачами, з їх подальшою дезінфекцією.

  1. Оперативне виявлення потенційно інфікованих серед осіб, які перебувають у закладі та працівників здійснюється шляхом регулярної оцінки стану здоров'я на предмет виявлення ознак і симптомів гострого респіраторного захворювання (ГРЗ) та температурного скринінгу.
  2. У разі виявлення у працівників ознак і симптомів ГРЗ, їх потрібно негайно відсторонити від виконання обов'язків.
  3. У разі виявлені ознак і симптомів ГРЗ у осіб, що перебувають у закладі, необхідно негайно розмістити таких осіб в ізольованій зоні, за можливості одномісній кімнаті/палаті з достатньою вентиляцією.

Подальші дії здійснюються відповідно до Стандартів медичної допомоги «COVID-19», затверджених наказом МОЗ України від 28.03.2020 р. № 722 лікуючим лікарем особи.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь