Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Вебінар щодо проведення чесних і прозорих виборів в умовах пандемії.

Дата: 08.10.2020 16:16
Кількість переглядів: 5486

Секретар селищнної ради Олена Бадюк взяла участь в вебінарі за участю представників національних Асоціацій місцевих та регіональних владних структур, а також членів Конгресу владних суб’єктів Ради Європи, організований проектом Ради Європи «Зміцнення демократії та зміцнення довіри на місцевому рівні в Україні» та проектом ЄС «Підтримка реформи децентралізації в Україні U-LEAD з Європою».

         В умовах пандемії ряд держав переносили вибори -  Британія, Австрія. Ряд держав – Україна, Боснія, Герцеговина вибори проводять без перенесення. Зазначалося, що в умовах пандемії необхідний баланс між правом обирати та заходами із забезпечення здоров’я громадян. Узагальнені рекомендації країн, що провели вибори в умовах пандемії, це  - соціальне дистанціювання на виборчих дільницях, маркування площі приміщення дільниці і біля входу, перебування на дільницях у засобах захисту  -  масках, рекомендація не брати дітей на виборчі дільниці по можливості, провітрювання і протирання поверхонь предметів членами ДВК, або працівниками балансоутримувача, користування принесеними з собою ручками, відстань між столами  -  1 метр.

         Постановою Кабінету Міністрів України № 846 від 14 вересня 2020 року «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641», яка була прийнята у закритому режимі,  перекладене фінансування протиепідемічних заходів на виборчих дільницях на місцеві бюджети, що можна розуміти, як порушення бюджетного законодавства.  Рахункова палата, аудиторські перевірки мають всі підстави визнати використання коштів місцевих рад на такі цілі незаконним та нецільовим. Асоціація міст України прийняла рішення про оскарження даної постанови, оскільки всі видатки щодо проведення місцевих виборів мають фінансуватися за рахунок субвенції з Державного бюджету.

         Роберт Груман, віце-президент округу Ковасна, Румунія, поділився досвідом проведення виборів в умовах пандемії у Румунії. Вибори в Румунії навесні не відбулися, їх перенесли на півроку.

         Дірк Брюер, мер міста Гюрт, Німеччина, зазначив, що 3 тижні тому в них відбулися місцеві вибори. Виборців розділили по окремих кімнатах, на одну кімнату приходилося біля 500 виборців. Використовували соціальне дистанціювання, маски або забрала, власні ручки.  станції для дезінфекції -  окремо для виборців і окремо для членів ДВК. Кабіни розташовували на відстані одна від одної, було лише 2 кабіни, тому одночасно в приміщенні для голосування могло перебувати не більше 4 виборців, що спричинило черги, що не характерно для Німеччини. Здійснення всіх заходів дало можливість провести вибори організовано, ніхто не інфікувався.  Виборці були дуже дисципліновані і з розумінням ставилися до всіх заходів. Заходи виборцями сприймалися добре, адже в країні високий рівень довіри до влади. 25-30% відсотків виборців проголосували поштою.

         Міхаель Матіс, представник Асоціації муніципалітетів Австрії, інформував, що вибори в Австрії були перенесені на декілька місяців. На виборчих дільницях на вході попереджали про необхідність використання маски  та дезінфектора.  Виборці приносили ручки з собою. Біля 17% виборців проголосували поштою. Кожного виборця попередили листом про необхідність принести ручки з собою і використання маски.  Входи  і виходи до виборчих дільниць були різні.

         За результатами вебінару та обговорення Асоціація міст України підготує звернення до центральних органів влади.

Бадюк Олена
Секретар Глибоцької селищної ради


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь