Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Залучення громадян: практичні поради на прикладі Глибоцької громади.

Дата: 10.02.2022 16:09
Кількість переглядів: 1338

Діяльність в Україні громадських організацій надає громадськості можливість отримувати більше інформації про події в нашій державі, адекватно сприймати виклики та загрози національній безпеці, зокрема у, політичній, економічній, енергетичній, гуманітарній, військовій сферах. Саме вони є майданчиками для виступів експертів, представників влади, міжнародних організацій.

Глибоцька громада також не стоїть осторонь від усіх супільно важливих викликів сучасності.

Саме тому, голова громади Григорій Ванзуряк із задоволенням відгукнувся  на  запрошення Українського кризового медіа центру, в якості гостя, для публічного інтерв’ю.

Тематикою бесіди, що відбувалася у прямому ефірі, було визначено: «Залучення громадян: ефективність прийнятих рішень чи зайві клопоти для місцевого самоврядування?».

Інтерв’ю відбувалося у відкритому форматі:  питання – відповіді. Також долучилися до обговорення Володимир Купрій, експерт з питань залучення громадян Програми USAID DOBRE і Тарас Халавка, менеджер проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях».

Хочеться зазначити, що кожен із запрошених гостей відмітив актуальність залучення громадян до прийняття управлінських рішень та подальший вплив на їхню реалізацію і якість.

До прикладу, Голова Глибоцької громади розповів про механізми залучення громадян до прийняття рішень та найбільшу їхню ефективність, виходячи з власного досвіду.

Як зауважив Григорій Ванзуряк:  «Наша громада – єдина громада на Буковині, яка двічі добровільно приєднувала території. Це також були рішення, прийняті спільно з людьми, зокрема, сусідніх територій. Коли Глибоцька громада стала партнером Програми USAID DOBRE, у громаді провели опитування, у якому взяли участь близько 1500 людей. Результати опитування, є своєрідною канвою, яка показує місцевій владі, куди громада має рухатися.»

 Даючи відповідь на запитання ведучої стосовно функціонування молодіжної ради у територіальній громаді, очільник громади зазначив: «Сьогодні у Глибоцькій громаді використовують різні механізми залучення громадян. Приміром, молодіжна рада активно подає свої ідеї, для  опрацювання місцевій владі, а також безпосередньо приймає участь у їх реалізації,. Однією з ідей молодіжної ради було поєднання системи голосування з ІТ-школою. За сприяння Програми DOBRE ми обладнали сесійну залу сучасними комп’ютерами. Коли розробляли цей проєкт, саме молодь запропонувала використовувати обладнання для створення малої ІТ-академії. Адже депутати використовують цю техніку раз на місяць, а школярі – щотижня. Сьогодні тут навчаються 45 учнів». 

Також, Григорій Ванзуряк розповів про один із наймасштабніших інструментів залучення громадян у Глибоцькій громаді - Бюджет участі, який запровадили у 2021 році. Коли він був започаткований, стало зрозуміло, що у людей не вистачає вмінь для написання і оформлення цих проєктів, формування мети. Тож на старті запровадження механізму допомогло Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», яке у рамках Програми USAID DOBRE провело навчання для людей у кожному населеному пункті та провело інформаційну кампанію про Бюджет участі.

Як пригадує голова Глибоччини, під час першого конкурсу мешканці подали шість проєктів. Щоб унеможливити маніпуляції з обранням переможців – у громаді обрали електронний спосіб голосування. Це досить зручний інструмент в умовах пандемії, до того ж він потребує підтвердження з допомогою індивідуального ключа. Тож даний спосіб у громаді вважають найоб’єктивнішим. Чотири з шести проєктів, планують реалізувати вже цієї весни. Після успішної реалізації проєктів – наступного року чекають удвічі більше заявок.

За словами Володимира Купрія, експерта з питань залучення громадян Програми USAID DOBRE, механізми залучення допомагають громадам долати бар’єр недовіри. Люди згуртовуються, коли шукають однодумців для голосування за проєкти та коли разом їх реалізовують.  Володимир Купрій наголошує, що залучення громадськості забезпечує сталість змін. Адже найефективніші рішення це ті, які відповідають потребам громади. Втім, за словами експерта, буде помилкою вважати, що механізми залучення це єдиний універсальний інструмент. Щоб ефективно запровадити механізми залучення – громада має пройти ключові кроки: «По-перше, усвідомити цінність. Якщо до цього ставитися, як до управлінського інструменту – він буде працювати. Якщо це лиш «додатковий клопіт» і громада робить його для формальності – то нічого не вдасться. По-друге, проводити навчання. Потрібно навчити, пояснити (зокрема депутатам і посадовим особам), що це, навіщо, як це впливає на покращення рішень. По-третє, інформаційна кампанія для громадян: із прикладами, позитивними практиками. І найголовніше: підібрати власні інструменти з урахуванням культури громади, її розміру, традицій та особливостей. І потім адаптувати не з точки зору зручності для посадових осіб, а з позиції доступності для людей».

На важливості врахування особливостей громад наголосив і Тарас Халавка, менеджер проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях»: «У сільських громадах складно впроваджувати електронні петиції, адже є проблеми з доступом до інтернету. Натомість вони звикли сходитись разом і обговорювати проблеми громади. Тож у них краще спрацює інструмент громадських слухань. Зрештою, почати варто з інформування – використовуйте ефективні канали інформування. Залучайте людей і не бійтеся цього. Коли ви комунікуєте із людьми – ви отримуєте цінну підтримку у тому, що ви змінюєте в громаді». 

Чому механізми залучення не скрізь готові впроваджувати та чому не працює «все одразу » дивіться і відеозаписі публічного інтерв’ю на тему «Залучення громадян: ефективність прийнятих рішень чи зайві клопоти для місцевого самоврядування?» https://www.facebook.com/Hlybokaotg/videos/1323182844863159

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь