Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Пенсійний Фонд України інформує

Дата: 16.02.2022 16:58
Кількість переглядів: 1373

Питання наповнення бюджетів доходами для забезпечення життєдіяльності відповідної територіальної одиниці є особливо значимим після втрат, яких зазнали бюджети усіх рівнів під час карантинних заходів.

Наразі, не усі суб’єкти господарювання були свідомими щодо виконання зобов’язань перед бюджетами та своїми найманими працівниками.

На жаль, значна частина роботодавців, що зареєстровані на території Глибоцької територіальної громади, з метою зменшення податкового навантаження, використовують різні методи мінімізації зайнятості та заробітної плати найманих працівників, а саме оформляють працівників на неповний робочий час та укладають договори цивільно-правового характеру, що в свою чергу негативно впливає на рівень середньої зарплати працівників.

Якщо звернутися до цифр, то за вересень 2021 року середня заробітна плата найманих працівників становила 8882 грн, що на 2882 грн (на 48%) перевищує гарантований державою мінімальний розмір (6000 грн), однак, на 1064 грн (на 10,7%) нижче, порівняно з обласним показником, а у господарюючих суб’єктів – 7242 грн, що лише на 1242 грн (на 20,7%) перевищує мінімальний розмір, та на 2704 грн (на 27,2%) нижче обласного показника.

Крім цього, є такі роботодавці, зареєстровані на території Глибоцької територіальної громади, середня заробітна плата найманих працівників у яких є нижчою, ніж середньостатистична заробітна плата відповідної галузі за вересень 2021 року.

Середня заробітна плата найманих працівників, які зайняті у фізичних осіб-підприємців становить лише 6112 грн, що лише на 112 грн (на 1,9%) вище за розмір законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати та на 3835 грн (на 38,6%) нижче обласного показника. У 48% таких найманих працівників заробітна плата нараховувалася в середньому на рівні або менше мінімального розміру.

Систематично здійснюється аналіз звітності страхувальників на предмет виявлення ознак мінімізації зайнятості і оплати праці найманих працівників. 12 роботодавців, які зареєстровані на території Глибоцької територіальної громади, у липні 2021 року збільшили на 20 і більше відсотків кількість застрахованих осіб з ознакою “неповний робочий час”, 7 – у серпні, 5 – у вересні 2021 року.

У трьох роботодавців громади кількість застрахованих осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, більше 30% кількості застрахованих осіб у липні 2021 року та/або їх кількість збільшено на 20 і більше відсотків у порівнянні з попереднім звітним місяцем, 3 – у вересні 2021 року 4 роботодавці територіальної громади за липень 2021 року нарахували найманим працівникам заробітну плату менше мінімального рівня при повній зайнятості.

Крім цього, Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області стурбоване наявністю заборгованості перед бюджетом Пенсійного фонду України по окремих підприємствах територіальної громади.

Несвоєчасне відшкодування витрат, понесених Пенсійним фондом України на виплату та доставку пільгових пенсій (інших платежів), негативно впливає на стан наповнення бюджету Пенсійного фонду України в області та створює напружену ситуацію з акумулюванням коштів на виплату пенсій. Крім того, у зв’язку із несплатою зобов’язань по страхових внесках, втрат зазнає не лише бюджет Пенсійного фонду, а й громадяни, оскільки період, за який не сплачено внески, не буде зараховано до страхового стажу.

Підсумовуючи, варто наголосити:

1. Шановні роботодавці! Не прирікайте своїх працівників на відсутність джерел для життєзабезпечення після досягнення пенсійного віку. Обов’язково оформляйте офіційні трудові договори, справедливо оплачуйте роботу найманих працівників, своєчасно й у повному обсязі сплачуйте внески. Тільки за таких умов люди, які у вас працюють, будуть соціально захищеними та матимуть впевненість у завтрашньому дні, а ви здобудете репутацію порядного і чесного керівника, що є основою успішної діяльності.

2. Шановні краяни! Дбайте про стабільність власного достатку, вимагаючи від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин, гідної оплати своєї праці та своєчасної сплати внесків, щоб не опинитись без засобів для існування на старості років.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь