Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Управління держпраці роз’яснює та інформує населення

Дата: 24.05.2022 10:57
Кількість переглядів: 275

Чи можна звільнити працівника, якщо він без попередження виїхав за кордон під час воєнного стану?

Звільнення працівників має відбуватися за процедурами, передбаченими чинним законодавством. Звільнення працівників за власним бажанням та за угодою сторін здійснюється на підставі заяви працівника.

Якщо працівник залишив робоче місце і не виконує свої трудові обов’язки у зв’язку із воєнними діями, то такий факт не може розглядатися як прогул без поважної причини. Тому рекомендуємо за відсутності заяви працівника про звільнення, не вирішувати питання щодо звільнення працівника до закінчення бойових дій.

У табелі обліку робочого часу можна проставляти позначку "інші причини відсутності" або трудовий договір із таким працівником може бути призупинений.

Підстави для збереження заробітку за таким працівником відсутні. У разі необхідності виконання обов’язків відсутнього працівника, можна прийняти на його місце іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

Управління Держпраці у Чернівецькій області продовжує інформаційно-консультативну кампанію для підприємств та підприємців, які перемістили на Буковину свої виробництва та працівників через складну безпекову ситуацію у своїх регіонах. Мовиться про релоковані підприємства.


Аби допомогти таким суб’єктам господарювання налагодити свій виробничий процес тут, у нашому краї, територіальний орган Державної служби України з питань праці націлений створювати для них максимально сприятливий консультативний супровід та надавати необхідну інформаційно-роз’яснювальну допомогу.


Це стосується, зокрема, питань промислової безпеки, охорони та гігієни праці, трудового законодавства, надання адміністративних послуг, тощо. Для цього представники релокованих підприємств можуть звернутися до територіального органу Держпраці у зручний для них спосіб комунікації.


Так, фахівці Управління можуть оперативно прибути на підприємство, в установу, організацію для надання інформаційної допомоги, якщо роботодавець повідомить про таку необхідність телефоном: (0372) 55-37-24,
Заявники можуть спрямувати своє звернення електронною поштою: dsp@cv.dsp.gov.ua.
Також мають можливість скористатися сервісом Держпраці «інтерактивний інспектор». Для цього необхідно заповнити форму - https://forms.gle/FuLCQKQQta22kXDP7


Також на сайті Управління Держпраці у Чернівецькій області http://cv.dsp.gov.ua/ - розміщено прямі контакти структурних підрозділів. У разі необхідності роботодавці можуть зателефонувати й отримати консультацію за профільними напрямами у зручному для них форматі.


Підкреслюємо: фахівці Управління не здійснюють на таких підприємствах жодних контролюючих, чи інспекційних заходів відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про припинення заходів державного контролю та державного ринкового нагляду в умовах правового режиму воєнного стану».

Мета роботи Управління у цьому напрямі полягає лише у наданні консультаційної та інформаційної допомоги роботодавцям релокованих підприємств.


Повідомляємо, що сервіс Держпраці «інтерактивний інспектор» продовжує роботу.

В умовах військової агресії окупантів на сьогодні у регіонах країни продовжують працювати підприємства, установи, організації.
Очевидно, як у роботодавців так і працівників виникає багато запитань, як бути в тій чи іншій ситуації в умовах воєнного часу.

Саме тому, Держпраці не припиняє консультувати працівників та роботодавців з найактуальніших питань законодавства про працю, а також законодавства про охорону та гігієну праці.
Відповіді на найбільш поширені запитання, що надходять до Держпраці, розміщені на сайті відомства у рубриці «Запитання - відповіді» за посиланням: https://dsp.gov.ua/faq/ .


Якщо заявнику не вдалося знайти відповідь на запитання, що його цікавить, або немає технічної можливості скористатися сайтом, заявник можете скористатися сервісом «інтерактивний інспектор», який забезпечують у регіоні фахівці територіального органу Держпраці – Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Для цього необхідно заповнити форму для оперативного отримання роз’яснень -https://forms.gle/FuLCQKQQta22kXDP7

Або надіслати лист із запитанням на електронну пошту Управління: tdip_tchernivetska@ukr.net або скористатися месенджерами Viber: +380953600215, Telegram: +380953600215 або Whatsapp: +380953600215

  Чи має особа право працевлаштування за кордоном під час воєнного стану?
Так. Громадяни України мають право займатися трудовою діяльністю за кордоном, якщо така діяльність не заборонена законодавством України та держави перебування. Права громадян України, які працюють за кордоном, захищаються законодавством України та держави перебування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. (стаття 10 ЗУ «Про зайнятість населення)


УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ ВІДКРИТЕ ДО СПІВПРАЦІ З РОБОТОДАВЦЯМИ » Управління  Держпраці у Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь