Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Прийом проєктів для участі у Програмі "LIFE" ЄС триває. Долучайтеся.

Дата: 04.11.2022 16:27
Кількість переглядів: 118

На початку цього літа Україна приєдналася до європейської програми «LIFE» щодо клімату та довкілля. Відповідну угоду між Україною та Європейським Союзом підписали Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс.

Це дуже важливий крок та вагома підтримка для вирішення питань захисту довкілля та реалізації заходів, необхідних для адаптації до зміни клімату. Участь у програмі відкриває для України нові можливості отримання додаткових фінансових ресурсів, технічної та експертної підтримки у подоланні загроз та викликів, спричинених військовою аргесією росії та кліматичними умовами, адже «LIFE» – це потужний фінансовий інструмент країн-учасниць. Програма розрахована на 2021-2027 роки із загальним бюджетом 5,4 млрд євро.

Мета Програми – відновлення та покращення якості компонентів довкілля, в тому числі повітря, води та ґрунту, а також збереження біорізноманіття та подолання деградації природних екосистем.

Напрямки Програми - екологічний (охорона природи та біорізноманіття, циркулярна економіка та якість життя) та кліматичний (запобігання та адаптація до зміни клімату, перехід до альтернативних джерел енергії). Грантова допомога надається на умовах співфінансування (від 60% до 95% залежно від типу проєкту), на конкурсній основі у сумі від 0,7 до 20 млн євро. Тривалість реалізації проєктів від 3 до 10 років. Проєктна заявка може подаватися одним подавачем, або консорціумом учасників.

Заявниками (учасниками) проєктів можуть бути юридичні особи будь-якої форми власності (органи місцевого самоврядування, регіональні та центральні ОВВ, установи державної, комунальної чи приватної форми власності, прибуткові чи неприбуткові, громадські організації).

Ставши країною-учасницею проекту, Україна має можливість також використати частину цих коштів на пріоритетні напрямки у сфері охорони довкілля, зокрема на відновлення довкілля від наслідків війни, зменшення забруднення повітря, води, грунтів, рослинного і тваринного світу, скорочення споживання природних ресурсів та реалізацію права на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Критерії безпечного стану довкілля визначаються екологічними стандартами і нормативами та технічними, санітарно-гігієнічними, будівельними й іншими нормами та правилами, що містять відповідні вимоги. Згідно з ними мають здійснюватися проектування, розміщення, введення в дію, експлуатація та реконструкція підприємств, споруд, ревіталізація територій, експлуатація транспорту та інше.

Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства серед іншого зазначив у своєму виступі рід час підписання угоди про вступ, що це допоможе розробити нові додаткові проекти з охорони довкілля, до яких зможе долучитися і місцевий бізнес.

У 2022 році конкурсний відбір проєктів триває до 16 листопада. На сьогодні є можливість взяти участь у 18 конкурсах за напрямом «Перехід до чистої енергії».

Детальнішу інформацію про Програму LIFE ЄС можна переглянути за посиланням?.


Україна приєдналася до європейської природоохоронної програми LIFE


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь