Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Поради ДСНС під час використання генераторів.

Дата: 29.11.2022 09:15
Кількість переглядів: 212

Рятувальники сформували чіткі поради та інструкції, яким потрібно неухильно слідувати, аби використання генераторів як джерела резервного а почасти тепер і основного електропостачання було безпечним, ефективним та надійним, адже зимовий період лише розпочинається.

Отже, основні рекомендації з використання електрогенераторів: 

Передусім, ДСНС пропонує купувати лише сертифіковану продукцію тільки в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

Розміщення

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) – мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно.

 Підключення

Під час підключення генератора до споживачів необхідно дотримуватися відповідної інструкції. Під’єднання повинен здійснювати кваліфікований електрик.

Слід перевірити технічні характеристики, специфікацію і потужність цієї моделі генератора й перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху). У процесу варто використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів має бути заземлюючий контакт.

 Експлуатація 

Перед пуском генератора перевірте стан електропроводки та усуньте пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора слід заземлити. Уникайте контакту силових контурів генератора з водою й іншими предметами.

Генератор небажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Варто уникати контакту з елементами генератора, що обертаються.

Під час роботи електрогенератору контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть і знеструмте його.

Зберігання ПММ

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах. Найбезпечніше їх зберігати у провітрюваній, окремо розташованій зоні з навісом та обмеженим доступом сторонніх і дітей. Не допускайте проливу палива, щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива, посипте це місце піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

 Дії під час загорання генератора

У разі загорання генератора кожний громадянин зобов’язаний:

  • негайно повідомити про це ДСНС за телефоном 101 і назвати місцезнаходження об’єкта, вказати місце виникнення загорання, обстановку на пожежі, наявність людей, назвати своє прізвище;
  • знеструмити електрогенератор;
  • вжити (за можливості) заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. Краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на його етикетці. В інших ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими слід накрити генератор);
  • у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби;
  • організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.
  •  Забороняється під час використання генераторів:
  • вносити зміни в конструкцію генератора;
  • розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей;
  • палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;
  • відкривати кришку баку при працюючому генераторі;
  • заправку генератора при працюючому або не охолодженому двигуні;
  • об’єднувати генератори у ланцюг;
  • перебування поруч з генератором стороннім особам або тваринам;
  • змішувати різні види мастила та палива;
  • перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь