Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Продовжується робота по протидії домашнього насилля.

Дата: 29.11.2022 12:42
Кількість переглядів: 204

Вчора, в рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» відбулася робоча зустріч працівників Служби у справах дітей Глибоцької селищної ради із представниками відділення соціальної роботи "ЦНСП" Глибоцької ТГ, старшим інспектором СЮП ЧРУП ГУНП в Чернівецькій області, поліцейським офіцером громади щодо протидії домашнього насильства в умовах воєнного стану та надання допомоги постраждалим.

Учасники зустрічі обговорили механізми взаємодії між суб'єктами щодо виявлення випадків домашнього насильства, надання належної допомоги постраждалим та план проведення профілактичних робіт в навчальних закладах Глибоцької громади.


Довідково

Що таке домашнє насильство?

Багато людей вважають, що домашнє насильство — це лише про завдані побої. Насправді ж домашнє насильство включає десятки форм насильницької поведінки. Але у всіх цих різновидів є спільні ознаки: відсутність поваги до іншої особи, прагнення влади та контролю над ним або нею, керування його або її рішеннями та діями.

Згідно із Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» виділяють чотири види насильства:

Фізичне насильство  - умисне нанесення одним членом сім'ї іншому тілесних ушкоджень (коли кривдник штовхає, душить, б'є, залишає синці, завдає болю будь-яким способом тощо), а також — ненадання допомоги і залишення в небезпеці.

Сексуальне насильство - протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого, а також дії сексуального характеру по відношенню до дитини, яка є членом цієї родини. До даної форми насильства відноситься також примус до сексу без згоди партнера, адже навіть у шлюбі є повне право у будь-який час відмовитися від виконання так званих «подружніх обов’язків».

Психологічне насильство - це образи, приниження, придушення волі, емоційний тиск, шантаж, погрози, знецінення потреб і бажань партнера тощо.

Економічне насильство - умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого матеріальних цінностей, грошей, з пильним контролем їх витрат, незабезпечення базових потреб, обмеження в користуванні особистими чи спільними документами, заборона лікуватись, тощо.

Важливо розуміти: домашнє насильство може бути спрямоване як на дружину, чоловіка чи дітей, так і на інших родичів — двоюрідних братів та сестер, бабусь та дідусів, колишнє подружжя, нарече-них, осіб, які спільно проживають однією сім’єю, опікунів та прийомних батьків. На всіх них поширюється законодавство у сфері протидії домашньому насильству. Існує загальне переконання, що домашнє насильство властиве лише сім'ям, які потрапили у складні життєві обставини. Так, справді, алкоголь, наркотики, матеріальні проблеми, асоціальна поведінка підвищують ризики виникнення насильства у родині. Але в «благополучних» та забезпечених сім'ях теж можуть зустрічатися різні прояви цього ганебного явища. І матеріальний добробут в цьому випадку не служить захистом.

 


 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь