Рекомендації щодо уникнення інфекційних захворювань пов’язаних із водним фактором
Зливові дощі, які пройшли, можуть приводити до виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань через забруднення води у криницях та інших джерелах водопостачання, тому з метою попередження їх виникнення, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції,
Держпродспоживслужба надає рекомендації щодо уникнення інфекційних захворювань:
- для приготування їжі та пиття – використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із забруднених джерел водопостачання;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом;
- обов’язково мити руки після відвідування туалету.
Одночасно інформуємо, що відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), власники бюветів, колодязів чи каптажів джерел зобов’язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію.
Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження (не менше двох з інтервалом відбору – 24 години) її безпечності та якості, що проводяться будь якою атестованою лабораторією.
Не забувайте, що безпечна та якісна питна вода є запорукою Вашого здоров’я!