Нагадуємо основні рекомендації щодо уникнення інфекційних захворювань пов’язаних із водним фактором
З метою попередження ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в населених пунктах в результаті сезонного підняття води в річках, у разі підтоплення та забруднення джерел децентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних колодязів), присадибних ділянок, господарських дворів, в тому числі — вигрібних ям, надвірних вбиралень, гноєсховищ, існує ризик спалаху інфекційних захворювань повʼязаних з водним фактором передачі збудника інфекції.
Щоб запобігти епідемічним ускладненням Глибоцький відділ Чернівецької районної філії ДУ «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» рекомендує:
-
не використовувати для пиття, приготування їжі та для господарських потреб воду із забруднених джерел водопостачання;
-
для приготування їжі та пиття – використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
-
обовʼязково дотримуватись правил особистої гігієни;
-
при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити кип’яченою водою, потім обдати окропом.
-
у разі забруднення води в криниці необхідно провести її очистку та дезінфекцію.
-
у випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звертатись до закладів охорони здоров’я.
-
сформувати постійний резерв засобів для дезінфекції води з розрахунку населення, яке проживає на територіях, що можуть зазнати підтоплення;
-
визначити перелік резервних (альтернативних) джерел водопостачання населення з питною водою гарантованої якості з наступним проведенням моніторингових досліджень якості питної води цих джерел.
Для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обовʼязково застосовувати термообробку.
Інформує завідувач Глибоцького відділення Чернівецької районної філії ДУ «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» Дмитро ЧУМАК.