Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Осінь - пора сіяти озимі зернові колосові культури

Дата: 12.09.2023 10:23
Кількість переглядів: 81

За вікном осіння пора – час сіяти озимі зернові колосові культури під урожай 2024 року. У кожного господаря постає питання чим сіяти, адже що посієш те й пожнеш. Звичайно, на ринку присутній широкий вибір насіння, як вітчизняної так і зарубіжної селекції.

 

Вибирати доводиться і серед офіційно сертифікованого державою насіння та так званого «сірого» насіння, тобто вирощеного поза державним контролем та наглядом, без проходження відповідної процедури його сертифікації, як це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал».
  

 Сертифікації підлягає насіння і садивний матеріал сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні на 2023 рік. Звичайно, «сіре» насіння має дещо нижчу ціну, але немає відповідних державних та супровідних документів, передбачених Державним стандартом України ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначання якості».
   

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертає увагу керівників сільськогосподарських підприємств області на необхідність придбання насіння виключно в суб’єктів насінництва, занесених до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. При купівлі насіння в компаній-посередників потрібно звертати увагу на пакування, маркування та тарування, які повинні бути здійснені відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 липня 2017 року № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми   етикетки».       

Обов’язково перевіряйте наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння та внесені до Державного реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал. Пам’ятайте, частиною 10 статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката ЗАБОРОНЕНО.
   Пам’ятайте : запорука високих врожаїв – це якісне насіння хороших сортів та гібридів.

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області С.М. Воронін


Поради, якими варто скористатись під час придбання насіння! — Гайсинська  районна державна адміністрація

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь