Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Про що необхідно дбати, щоб отримати гідну пенсію

Дата: 20.02.2024 11:31
Кількість переглядів: 60

Розрахунок пенсійної виплати й визначення права на її призначення здійснюються на основі даних про тривалість страхового стажу, величини офіційно задекларованих заробітків і сплачених з них внесків.

 

Згідно з чинним законодавством, страховий стаж – за який щомісяця сплачені страхові внески в розмірі, не меншому за мінімальний. З 1.01.2024 розмір мінімального внеску становить 1562 грн (22% розміру мінімальної заробітної плати, яка зросла з початку року до 7100 грн).

Якщо ж сума сплаченого за відповідний місяць внеску є меншою за розмір мінімального внеску, до страхового стажу зарахується пропорційно зменшений період. Таким чином людина, яка відпрацювала повний місяць, втрачає частину заробленого стажу.

Важливий показник для визначення розміру пенсії - розмір офіційно задекларованої заробітної плати. Часто трапляються ситуації, коли людина зі значною кількістю років страхового стажу отримує призначення пенсії невеликого розміру, подеколи навіть мінімального. Це наслідок впливу низького коефіцієнта заробітку, застосованого у формулі розрахунку пенсійної виплати. Почасти в таких ситуаціях опиняються ті, хто погоджувався на мінімальний заробіток з умовою отримання  додаткової зарплати «в конверті». Пропонуючи працівнику такий вид розрахунку за роботу, працедавець керується прагненням заощадити на сплаті страхових внесків, ігноруючи право працівника на соціальний захист і справедливо заслужену пенсію.

Необхідно пам’ятати, що за мінімальних заробітків та мінімальних внесків на вищу пенсію, ніж мінімальна, годі й розраховувати, а за нелегальних умов праці можна взагалі залишитися без пенсійного забезпечення.

Шановні краяни! Пам'ятайте, що дбати про свій достаток  у старості необхідно заздалегідь, відстоюючи конституційне право на гідну оплату праці. Не погоджуйтесь на пропозиції тіньової зайнятості й зарплати «у конвертах», не дозволяйте роботодавцям збагачуватися за рахунок мінімізації оплати вашої праці. Вимагайте належного оформлення трудових відносин, справедливої та прозорої виплати зароблених коштів. Контролюйте на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) сплату за вас страхових внесків, що є неодмінною умовою зарахування періодів роботи до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.  Пам’ятайте, що тільки офіційно оформлені трудові відносини,  справедливі заробітки та повномірна сплата страхових внесків можуть забезпечити вам гідне життя, соціальні гарантії та високі пенсійні виплати!


Як отримати пенсію за віком батькам тяжкохворих дітей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь