Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

«Гроші ходять за людиною»: розпочато експериментальний проєкт з фінансування соцпослуг для ВПО

Дата: 06.09.2024 11:52
Кількість переглядів: 66

Міністерство соціальної політики розпочинає проведення експериментального проєкту, який дає можливість надавати внутрішньо переміщеним особам похилого віку та особам з інвалідністю соціальні послуги стаціонарного догляду і підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною».

 

Мета проєкту – щоб внутрішньо переміщені особи, які потребують сторонньої допомоги, отримували послуги підтриманого проживання чи стаціонарного догляду. Й при цьому зберігали право самостійно приймати рішення щодо свого життя. Так люди зможуть будувати соціальні та економічні зв’язки у нових громадах і мати доступ до допомоги.

Процес отримання послуг максимально спрощений. Людина подає письмову або електронну заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання чи звернення. Якщо вона не може цього зробити самостійно, їй допомагає соціальний менеджер. Укладають договір із надавачем послуг. Людина отримує послуги, а держава перераховує кошти для їх оплати на банківську картку громадянина через Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Користувач сам розраховується за надані послуги.

Органи місцевої влади мають визначити осіб, які координуватимуть цей проєкт. Чиновники на місцях також відповідають за те, щоб виявити, яких соціальних послуг потребують їхні мешканці. Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю формує список надавачів послуг і опікуватиметься перерахуванням коштів.

Завдяки новому підходу людина зможе отримати соціальні послуги навіть у разі вимушеного переїзду, незалежно від її місця перебування. Держава бере на себе фінансування цих послуг і в такий спосіб забезпечує доступ до якісної допомоги.

«Принцип «гроші ходять за людиною» – це величезна перемога у тому, щоб послуга підтриманого проживання надавалася в громадах і можна було трохи зняти фінансове навантаження із громад та областей. Натомість перед громадами стоїть виклик – побудувати таку інфраструктуру, щоб ми могли фінансувати ці послуги. Тобто організувати оселі підтриманого проживання в новому форматі, де не 700 людей перебувають в одному приміщенні, а до 30 осіб і з наданням відповідних послуг», – каже заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва.

Соціальні послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання фінансує держава. Для надання послуг більше як 2300 особам у держбюджеті передбачено понад 366,8 мільйона гривень на поточний рік.

Всі презентаційні матеріали за посиланням 
https://drive.google.com/drive/folders/1zhW-efZRoiMYaIBRd4wI07Ht6JTEyW8r

 



Детальніше про алгоритм реалізації проєкту дізнайтеся з презентації Міністерства соціальної політики України (гортайте фото)


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь