Глибоцька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Важливі моменти при зберіганні насіннєвої та фуражної картоплі

Дата: 25.11.2024 15:10
Кількість переглядів: 181

   Закінчується осінь, попереду зимовий період зберігання врожаю  і тут виникає питання – як зберігати картоплю правильно, де зберігати, та як запобігти її псуванню  протягом всього періоду зберігання.

   Перш за все, потрібно зазначити,  що для тривалого зберігання потрібно залишати сорти картоплі середнього і пізнього строків достигання, тому що бульби картоплі ранньостиглих сортів зазвичай починають проростати вже в жовтні – листопаді, а значить, для зимових продовольчих потреб вони не годяться.

   Успішне зберігання будь-якої картоплі протягом тривалої зимівлі можливо тільки при наявності здорового врожаю бульб. 

   Збереження картоплі залежить і від її якості. Тому перед закладанням на зберігання картоплю слід просушити, відсортувати, видалити всі дрібні бульби, хворі, загниваючі, з механічними пошкодженнями.

   При сприятливих погодних умовах, проведенні своєчасної профілактичної обробки, хорошому просушуванні  бульб допустимо закладання врожаю на зберігання відразу після його збирання. Але якщо ж наземна маса рослин сильно вражена фітофторозом, тобто на поверхні зовні здорових бульб можливо присутня грибна інфекція у вигляді спор патогена, то урожай картоплі витримують 10-14 днів у приміщенні, що добре продувається (продовольча партія – в темряві, а насіннєва – при розсіяному світлі). Картопля, що сильно уражена паршею, зберігається, в цілому, нормально, але на насіння залишати її не слід, краще розмістити окремо або у верхній частині продовольчої партії, щоб її використати в першу чергу.

   Для зберігання врожаю використовують погреби, підвали й льохи. Зберігати насіннєву картоплю краще в мішках, ящиках чи контейнерах в розрізі сортів. Де б не зберігалась картопля, сховище потрібно підготувати, його завчасно очищають від залишків різного сміття і обробляють розчином хлорного вапна. Ці заходи необхідні для знищення збудників захворювань цієї культури, які потрапили до приміщення з урожаєм попередніх років  (патогени дуже живучі і здатні зберігатися кілька років у стані спокою).

   Бажано у сховищі мати термометр, щоб стежити за температурою під час зимівлі врожаю.

   Для зберігання бульб картоплі бажано зробити два окремих відсіки:  один – для харчових цілей, інший – для насіннєвої картоплі.

   Перші два тижні оптимальна температура зберігання становить 14-18 градусів  в цей період викопана картопля заліковує механічні пошкодження отримані при збиранні та транспортуванні врожаю в сховище. При цьому бульби інтенсивно дихають, в результаті чого, виділяється тепло і вуглекислий газ, що вимагає хорошої вентиляції.

   Протягом наступних 2-3 місяців ростові процеси картоплі перебувають у стані найбільш глибокого спокою, і вона не проростає. Тому деякий час можливе зберігання її в теплому приміщенні. Протяжність періоду спокою у сортів може розрізнятися, він залежить від  їх скоростиглості та фізіологічного стану бульб, на яке накладається вплив метереологічних умов вегетаційного року.

   Після охолодження картоплі до 2-5-ти градусів починається основний  (зимовий) період її зберігання. На якість зберігання протягом усього цього періоду буде впливати температура навколишнього середовища. Від неї залежить швидкість всіх життєвих процесів в бульбах (перетворення крохмалю в цукор і навпаки ). Оптимальна температура зберігання бульб картоплі 2-4 градуси при відносній вологості повітря 85-93%. Для продовольчої картоплі і пізньостиглих сортів допустима температура і у 5-6 градусів. При зниженні температури в інтервалі 2-0 градусів у бульбах картоплі накопичуються моносахариди, через це вони стають трохи солодкуватими і менш придатними до зберігання. При нульовій температурі спостерігається пошкодження і загибель вічок бульб картоплі. При більш високих температурах (7 градусів і вище) бульби дають ранні довгі паростки, які легко і в значній мірі уражуються збудниками ризоктоніозу , сріблястою паршею та м’якою бактеріальною гниллю.

   З народних засобів боротьби з гниллю рекомендується змішати картоплю з сухими рослинами гіркого полину в співвідношенні 5: 1, або перекласти картоплю гілками осики. Для попередження  несвоєчасного проростання картоплі, її можна перекласти м’ятою. З досвіду картоплярства відомо, що картопля краще зберігається, якщо на неї зверху покласти в один-два шари столовий буряк. Він відмінно вбирає зайву вологу, яка йому тільки на користь, оберігаючи тим самим від загнивання бульби картоплі.

 

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Сергій Воронін

В Україні зареєстровано 227 сортів картоплі — AgroPortal.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.